Håndfarget garn - tips & triks

Selv om hespene er farget i samme fargegryte, er ingen to hesper helt like.

Det er nettopp dette som gjør håndfarget garn så spesielt og gøy å drive på med. Vi anbefaler derfor at du alternerer garnet når du strikker (altså, strikker med 1 tråd fra to ulike hesper annenhver omgang) om du skal strikke større plagg slik at resultatet blir så jevnt som mulig. Unngå å bytte ut begge nøstene samtidig.

Skal du strikke et større plagg med mønster? Test for avfarging!

Dersom du skal strikke med flere farger i samme plagg, bør du teste for avfarging før du begynner. Dette er spesielt viktig dersom du skal strikke med både lyse og mørke farger. Selv om vi skyller alt garnet grundig etter farging, vil lokale forhold hos deg kunne påvirke om garnet slipper farge. For å sjekke om garnet slipper farge, kan du legge garnet (i løsnet hespe – altså ikke tvinnet) i litt lunkent vann med det vaskemidlet du pleier å bruke på ullplagg. Vask hespet forsiktig for å unngå at det knyter seg. Bytt gjerne med vann og gjenta helt til hespet ikke slipper mer farge. Vri hespet opp i et håndkle så det meste av vannet forsvinner og heng forsiktig til tørk. Strikker du ensfarget er ikke dette nødvendig, men vi anbefaler alltid å skylle ferdige plagg.

Bruk litt eddik i vannet ved første vask! Dette er ikke noe du  gjøre, men vi liker personlig å gjøre det fordi det binder fargene til garnet.

Her er video på hvordan du kan nøste opp hespene: https://www.garnstudio.com/video.php?id=269&lang=no

Strikk alltid en prøvelapp for å sjekke at strikkefastheten stemmer!

Tilbake til bloggen